4 gevaren van het Keto dieet

Het keto dieet heeft, net als ieder ander afslankdieet, enkele nadelen die je moet weten voordat je er aan begint.

Gevaar #1: vermoeidheid

In de eerste dagen van het keto dieet kan het zijn dat je weinig energie hebt. Je voelt je moe en lusteloos (de zogeheten ‘keto griep’).

Dat is niet zo vreemd aangezien het lichaam zich moet aanpassen aan het eetpatroon van bijna uitsluitend vetten en eiwitten. Het kan tot wel 2 weken voordat je lichaam volledig energie gaat putten uit vetten.

Met zo weinig koolhydraten is het ook een slecht dieet voor actieve sporters, met name mensen die aan explosieve krachttraining doen, zoals gewichtheffen, rapporteren last te hebben van te weinig herstel van hun spieren als ze weinig koolhydraten eten (bron). Er zijn mensen die zeggen dat ze het goed doen op erg weinig glucose, maar dat zijn met name mensen met een ‘zittende levensstijl’.

Het brein zal altijd iets van glucose nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Dat kan het lichaam ook maken uit vetten en eiwitten met gluconeogenese, maar dat is een omslachtig en energie vretend proces.

De Inuit (Eskimo’s uit Groenland) kunnen dat wel goed trouwens, maar die hebben dan ook geen groente en fruit tot hun beschikking met het vriesweer.

Gevaar #2: constipatie

Je kunt last krijgen van constipatie, oftewel verstoppingen. Niet iedereen heeft er last van, maar de kans is wel aanwezig. Gelukkig is het vaak tijdelijk en kan het verholpen worden door het drinken van voldoende water, innemen van magnesium en extra zout (1 tot 3 gram per dag).

Gevaar #3: vochtverlies

Het is waar dat je met het keto dieet veel gewicht verliest omdat het lichaam gedwongen wordt om vet te verbranden voor energie.

Maar naast vetverbranding speelt ook vochtverlies hierin een belangrijke rol.

Koolhydraten houden namelijk vocht vast in het lichaam. Het schrappen van koolhydraten uit je dieet zal resulteren in vochtverlies. Dat betekent ook dat zodra je weer begint met het nuttigen van koolhydraatrijke maaltijden, je vocht gaat vasthouden.

Gevaar #4: tekort aan vitamines en mineralen

Met het keto dieet word je beperkt tot een extreem koolhydraatarm dieet. Vaak is fruit daarvan de dupe, omdat daarin best wat koolhydraten zitten.

Een middelgrote banaan levert al 33 gram koolhydraten op. Op die manier zit je al vrij snel boven de 50 gram koolhydraten per dag.

Maar het vermijden van fruit en groenten kan uiteindelijk leiden tot een tekort aan essentiële voedingsstoffen die je nodig hebt om gezond te blijven.

Bron: HappyHealthy

Ontvang gratis afvaltips & recepten in je mail!Waar wacht je nog op? Vul hieronder jouw e-mailadres in en ontvang gratis afvaltips en recepten!